Vijf Kopstukken – Tweeduizend zeventien

Uitgeverij Gianni: Vijf Kopstukken - Tweeduizend zeventien

Titel: 
Vijf Kopstukken – Tweeduizend zeventien

Auteurs:
Elden van Delft
Chassity Geelen
Lara Gijbels
Robbert van Roij
Laurens de Vor

ISBN: 978-90-77970-26-3

Winkelprijs: € 9,50

Vijf opstellen van Maastrichtse eerstejaars rechtenstudenten.

Elden van Delft (1996)
Na enkele maanden op de rechtenfaculteit te hebben rondgelopen ging het verontrustende gerucht dat men in het tweede semester een paper van 7000 woorden moest schrijven. 7000 woorden over één enkele bepaling, dat kon toch niet?! Toch bleek deze ervaring leuker en leerzamer dan ik in eerste instantie verwachtte. Het schrijven van een Vaardigheden B werkstuk kenmerkt zich door tegenslagen en momenten van genoegen (indien deze tegenslagen overkomen worden), waarbij essentiële vaardigheden voor een jurist geleerd worden. Veel lees- en schrijfplezier gewenst!

Chassity Geelen (1997)
Mijn interesse voor Nederlands recht is ontstaan op de middelbare school bij het vak maatschappijleer. Het recht omvat alle bestanddelen van de samenleving en blijft zich steeds verder ontwikkelen en dit maakt het erg boeiend. Mijn studiekeuze was dan ook snel gemaakt: de bachelor Rechtsgeleerdheid. Het vak Vaardigheden B leek me in eerste instantie niet leuk en heel lastig omdat ik geen flauw idee had waar te beginnen. Gaandeweg heb ik echter toch mijn draai gevonden. Het strafrecht is mijn favoriete rechtsgebied wat het schrijfproces een stuk aangenamer maakte Dankzij het vak heb ik mijn juridische vaardigheden goed kunnen oefenen en veel interessante kennis opgedaan. Ik ben tevreden met het eindresultaat en trots dat het in de Kopstukken mag staan!

Lara Gijbels (1996)
Al van jongs af aan houd ik van taal. Toen ik besloot rechten te gaan studeren raakte ik ook gefascineerd door het ietwat archaïsche taalgebruik van juristen. Ik keek hierdoor erg uit naar het schrijven van mijn eigen juridische werkstuk in het kader van het practicum Vaardigheden B. Hoewel het geen gemakkelijke opgave was, heb ik van dit onderzoeks- en schrijfproces genoten en ben ik blij met het eindresultaat. Een nog mooiere bijkomstigheid is natuurlijk de selectie als een van de Vijf Kopstukken. Ik voel me ontzettend vereerd dat mijn werkstuk in dit boek vereeuwigd is!

Robbert van Roij (1995)
Na enige twijfel ben ik in 2014 begonnen met hbo rechten. De passie die ontstond voor rechten leidde ertoe dat ik na mijn eerste jaar de uitdaging op Maastricht University aanging. Het eerstejaars vak Vaardigheden voor Juristen B heb ik vooral ervaren als veelzijdig omdat je met één bepaald artikel op veel verschillende gebieden te werk gaat. Dit heeft diverse vaardigheden opgeleverd die essentieel zijn voor een goed jurist. Het werkstuk was bepaald geen inkoppertje, maar dat het een van de vijf kopstukken is geworden heeft de passie alleen maar verder aangewakkerd.

Laurens de Vor (1997)
Vaardigheden B is zonder twijfel het meest uitdagende, maar daarmee ook het meest leerzame vak uit het eerste jaar van de bachelor Rechtsgeleerdheid. Je krijgt de kans om het geringste deel van een wetsartikel tegen het licht te houden waarbij je ontdekt dat, hoe zonneklaar de bepaling op het eerste gezicht ook lijkt, uiteindelijk achter nagenoeg ieder woord zich wel een wereld van discussie- en interpretatiemogelijkheden bevindt. Hoewel ik me bij dit werkstuk vooral heb laten leiden door mijn eigen interesse, is het uiteraard zeer belonend om in deze publicatie opgenomen te worden. Ik hoop dan ook dat mijn bijdrage voor anderen zowel een inspiratiebron als een motiverende prikkel kan zijn om ook in hun onderzoek(je) de onderste steen boven te krijgen.