Vijf Kopstukken – Tweeduizend vijftien

Uitgeverij Gianni: Vijf Kopstukken - Tweeduizend vijftien

Titel: 
Vijf Kopstukken – Tweeduizend vijftien

Auteurs:
Iris van Asselt
Wesley Bemelmans
Linda Gruijthuijsen
Thirza Moolenaar
Frank van der Zee

ISBN: 978-90-77970-20-1

Winkelprijs: € 9,50

Vijf opstellen van Maastrichtse eerstejaars rechtenstudenten.

Iris van Asselt (1995)
“De keuze voor de studie Fiscaal recht aan de Universiteit Maastricht was voor mij snel gemaakt en inmiddels kan ik concluderen dat deze studie wellicht nog beter bevalt dan verwacht. Het feit dat het recht constant in beweging is, hetgeen ook blijkt uit de vele juridische actualiteiten waarmee men dagelijks wordt geconfronteerd, beschouw ik als een uitdaging. Dit nodigt immers uit om de geldende wetgeving vanuit een kritisch perspectief te beschouwen. Het practicum Vaardigheden B biedt studenten de aanknopingspunten hiervoor en vormt een eerste aanzet tot het ontwikkelen van vaardigheden die onmisbaar zijn bij het verrichten van wetenschappelijk juridisch onderzoek.”

Wesley Bemelmans (1992)
“Sinds jaren ben ik gefascineerd door de wereld van het recht, met name door het intelligente taalgebruik waar juristen zich meester van hebben gemaakt. Goed en snedig kunnen schrijven is immers een vaardigheid die bij geen jurist mag ontbreken. Op de middelbare school had ik een flinke kluif aan de wiskundige vakken, maar taalvaardigheid is altijd een van mijn sterkere punten geweest. Ik werk graag alleen en onafhankelijk, zo houd je de zaken bij jezelf en kun je geen andere factoren de schuld geven als iets niet gaat als beoogd. Ga altijd uit van je eigen kracht en bewaak je eigen visie, dan is de voldoening groter als je succes hebt.”

Linda Gruijthuijsen (1994)
“In 2011 ben ik begonnen aan de bachelor Gezondheidswetenschappen. In mijn derde jaar zocht ik een extra uitdaging en ben ik tevens aan de bachelor Rechtsgeleerdheid begonnen, waar ik nooit spijt van heb gehad. Ik was onder andere benieuwd naar het Vaardighedenonderwijs omdat ik altijd van schrijven heb gehouden. Tijdens dit practicum kreeg ik gaandeweg steeds meer plezier in het schrijven van een kritisch stuk waarbij je met veel verschillende soorten juridische bronnen in aanraking komt. Ik kan met zekerheid zeggen dat ik door het Vaardighedenonderwijs mijn juridische schrijf- en onderzoeksvaardigheden sterk heb ontwikkeld en ik ben dan ook heel trots dit jaar in de Kopstukken te mogen staan.”

Thirza Moolenaar (1993)
“Tijdens de bachelor Rechtsgeleerdheid maak je in een rap tempo kennis met veel verschillende wetsartikelen. Tijdens het schrijven van dit werkstuk ligt de focus echter een aantal weken op een enkel wetsartikel, waardoor je de kans krijgt je voor een periode te ‘’specialiseren’’. Een tekst die misschien niet meteen tot de verbeelding sprak, gaat leven naarmate je meer te weten komt over de oorsprong en gevolgen ervan. Al met al levert dat een zeer waardevolle schrijfervaring op, meer zelfvertrouwen met betrekking tot onderzoeksvaardigheden en een trots gevoel, zeker als jouw werkstuk geheel tegen eigen verwachting in wordt uitgegeven!”

Frank van der Zee (1991)
“Na een aantal omzwervingen ben ik uiteindelijk toch weer terecht gekomen bij de studie rechten. Het eerste jaar was moeizaam en kende een aantal obstakels, maar ik ben blijven doorzetten. De uitverkiezing om als één van de vijf kopstukken in deze uitgave terecht te komen kwam voor mij als een verrassing. Het geeft maar weer eens aan dat hard werken loont en voor mezelf dat ik uiteindelijk op het goede spoor zit.”