Ik vergeef God mijn zonden

UG-Ik-vergeef-god-mijn-zonden

Titel:
Ik vergeef God mijn zonden

Auteur:
Maurice Blanchard 

ISBN: 978-90-77970-11-9

Winkelprijs: € 12,50

Maurice Blanchard (1890-1960) is een van de opmerkelijkste verschijningen uit de twintigsteeeuwse Franse poëzie. Op zijn twaalfde werkte hij in een smederij en vervolgens nam hij dienst bij de marine, waar hij zijn leerachterstand wegwerkte. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij boordmecanicien bij het roemruchte
Duinkerken-eskader. Hij was een van de weinige overlevenden. Na de oorlog werd
hij constructeur van watervliegtuigen. Zijn Blanchard verbeterde in 1924 het wereldhoogterecord. Pas in 1927 kwam de poëzie in zijn leven. Malebolge uit 1934 trok de aandacht van Paul Éluard, Joë Bousquet en René Char, met wie hij zijn leven lang bevriend zou blijven. Maurice Blanchard publiceerde tijdens zijn leven een tiental bundels, die nog altijd tot de verbeelding spreken en in Frankrijk in allerlei vormen herdrukt worden. Een keuze uit zijn werk verscheen in de prestigieuze reeks Poésie van Gallimard.

Paul Éluard: “Maurice Blanchard is een van de grootste Franse dichters van onze tijd.”

Guus Luijters (1943) publiceerde de bloemlezingen De Moderne Franse Poëzie (2001) en Dichters van de avant-garde (2003) en de bundel Kus slechts hun kussen (2007) met vertalingen van dichters rond Paul Éluard, waaronder Jacques Prévert, René Char, Philippe Soupault, Robert Desnos en Raymond Queneau.

Ik vergeef God mijn zonden is de eerste Nederlandse vertaling van Maurice Blanchard.

Recensie | Volkskrant | Rode daken als zweren